март 28, 2024
Valjevo

Obratite pažnju! Narednih dana oštrija kontrola saobraćaja!

Podelite post:

Foto: Arhiv

Saobraćajna policija pojačaće kontrole tokom predstojećeg vikenda, prvenstveno radi otkrivanja prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje.

Pojačane kontrole obavljaće se zbog očekivano povećanog intenziteta saobraćaja na svim putevima kroz našu zemlju usled završetka turističke sezone i početka školske godine, saopšteno je danas iz MUP-a.

Kako se navodi u saopštenju, analize pokazuju da je najčešći uticajni faktor koji uzrokuje saobraćajne nezgode sa poginulim licima, neprilagođena brzina, a o značaju sigurnosnog pojasa govori podatak da od 46 putnika koji su poginuli u vozilima od početka godine, čak 36 nije koristilo sigurnosni pojas (78 odsto), a od 106 poginulih vozača sigurnosni pojas nije koristilo njih 55 (52 odsto).

 

Takođe, zbog saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u prethodnih nekoliko dana, a u kojima su učestvovali autobusi koji su prevozili putnike u međunarodnom prevozu u turističke svrhe, kontinuirano će se na najvažnijim putnim pravcima sprovoditi kontrola autobusa i vozača koji obavljaju prevoz putnika na međunarodnim relacijama.

U tim kontrolama, akcenat će biti na otkrivanju prekršaja nekorišćenja propisanih odmora i prekoračenja dozvoljenog upravljanja vozilom.

Zbog početka školske godine, saobraćajna policija će sprovoditi mere koje se odnose na bezbedno učešće učenika osnovnih škola u saobraćaju, a naročito učenika prvog razreda.

U zonama škola će se vršiti otkrivanje prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu i nepropisnog prevoženja dece, a radarskim uređajima će se kontrolisati brzina kretanja vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a na turističke agencije i prevoznike da obezbede vozačima odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X