март 29, 2024
Valjevo

Vučić na otkrivanju spomenika Radovanu Belom Markoviću

Podelite post:

Foto: valjevo.rs

Manifestacija u čast Radovanu Belom Markoviću, otkriven spomenik na Povlenu.

Na Kneževom polju, na planini Povlen održana je svečanost uručenja nagrade za ukupan doprinos kulturi i novinarstvu koja nosi ime poznatog pisca i novinara Radovana Belog Markovića. Na svečanosti je otkrivena njegova skulptura u drvetu, rad vajara Milutina Rankovića.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, lider SPS-a Ivica Dačić, vladika valjevski Isihije, nekadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, akademik Matija Bećković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i drugi gosti.

Skulpturu Radovana Belog Markovića otkrili su predsednik Vučić i Matija Bećković.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Beli Povlen“ iz Valjeva, u čast jednog od najznačajnijih srpskih književnika koji je često dolazio na ovu planinu.

U sklopu manifestacije, održani su i pomen Belom Markoviću, kao i kulturno-umetnički program i odbojkaška utakmica.

Nagradu „Beli“, koju je osnovalo ovo udruženje u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture dodeljeno je novinaru i publicista iz Beograda Milošu Jevtiću.

„Delo koje je Radovan Beli Marković ostavio iza sebe, ostaće trajno utkano u kolektivnu svest našeg naroda, a posebno ljudi njegovog Lajkovca i večno belog Valjeva, kao i celog kolubarskog kraja, čiji je svaki pedalj pohodio i opisao kao novinar i pisac.

Ovaj spomenik se najbolje uklapa u živopisni krajolik i ambijent u kojima je i sam Radovan Beli Marković pronalazio večiti izvor inspiracije i stvaralačke energije.

Očekujem da će oni koji budu nastavili put Beli Markovića kroz Povlen i srpsku misao i biti nosioci ove nagrade znati da je Beli Marković veliko i značajno ime našeg duha“, rekao je dobitnik priznanja.

Na Povlenu u čast pisca, koji je u srž prirode našeg naroda utkao svoja dela, igrala se odbojka koju je mnogo voleo. Trubači su svirali Radovanove pesme. Umetnici su pevali i govorili odlomke iz njegovih romana.

Radovan Beli Marković preminuo je 19. januara ove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu, da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

„Lep pijedestal je dobio ovaj spomenik. Celu jednu planinu. I to opet srpski, valjevski paradoksalnu planinu. Povlen čini više vrhova, ali su tri najvažnija: mali, srednji, veliki. I naravno, mali je viši i od srednjeg i velikog. U tom kontekstu večite borbe krajnosti koja često liči na Kamijevski apsurd stvarao je Radovan Beli Marković duboko ukorenjen u svom zavičaju i veri, istovremeno duhovit i produhovljen“, izjavio je Vučić.

„Hvala mu i slava za sve što je uradio za našu kulturu“, kazao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X