април 18, 2024
Valjevo

Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa

Podelite post:

U okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava”, koji je sproveo Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, u Valjevu su izvedeni radovi na rekonstrukciji i proširenju vodovoda na teritoriji sela Gornja Grabovica. Radovi na izgradnji vodovoda počeli su 23. marta 2022. godine i završeni 7. jula 2022. godine, uključujući vodovod u dužini od 1.282,66 m1 i uvođenje šahtova za domaćinstva.

U okviru intervencije ukupno je 153 domaćinstva u selu Gornja Grabovica priključeno na vodovodnu mrežu, čime su dobili stalan pristup vodi za piće. Osim toga, omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ „Andra Savčić“ u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 učenika od 1. do 4. razreda.

Jedan od prioriteta projekta bio je podrška lokalnim samoupravama i javno – komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Kanjiža, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.

Grujica Petrović

 

„Pre svega, hoću da se zahvalim svima koji su učestvovali na ovom projektu, jer dugo godina smo bili sa vodom koja nije ispravna, a znamo da je voda budućnost i zdravlje naše dece“, poručio je meštanin Gornje Grabovice Grujica Petrović.

Tim povodom, danas je u Gornjoj Grabovici boravila ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, gde je zajedno sa gradonačelnikom Valjeva i partnerima na ovom projektu obišla vodovodnu mrežu i razgovarala sa meštanima.

„Najpre da pozdravim ministarku Gordanu Čomić i da joj poželim dobrodošlicu u Grad Valjevo. Uz podršku Republike Srbije, koja je sa partnerima realizovala jedan veoma važan i bitan projekat, omogućili smo pijaću vodu za preko 153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici. Grad Valjevo je i na ovom projektu pokazao da je pouzdan partner i ja se zahvaljujem donatorima sa kojima smo zajedničkim snagama uspeli da doprinesemo unapređenju života porodica u ovom delu našeg grada. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje u budućnosti i mislim da smo do sada pokazali da iskreno radimo na unapređenju života Roma na teritoriji grada Valjeva. Verujem da ćemo u narednom periodu moći da se pohvalimo rešavanjem još nekih višedecenijskih problema u Valjevu, naročito u romskoj populaciji“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministarka Gordana Čomić naglasila je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, ali i o zaštiti i unapređenju njihovih prava.
„Zajedno sa partnerima iz GIZ – a , a pre svega sa ljudima koji stanuju ovde i sa predstavnicima opštine Valjevo, danas hoćemo da podelimo informaciju da teče primena naše strategije i plana za bolji život Roma. Pijaća voda je jedan od prvih uslova i osnovno ljudsko pravo i želimo kao država Srbija da pokažemo da govorimo ono što mislimo i da radimo ono što govorimo, a to je da svi imaju pristup pijaćoj vodi. Veliki posao je pred nama, ali je puno posla i urađeno.

Ministarka Gordana Čomić i gradonačelnik Lazar Gojković

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, o zaštiti i unapređenju njihovih prava i ja ću ovaj lepi, vodeni dan za mnoge kuće u ovom selu, iskoristiti i da zamolim sve Rome, da pozovu na čašu vode sve popisivače, da slobodno izađu na popis i da se slobodno izjasne, jer je važno da u popisu Srbije znamo koliko Roma živi u Srbiji. Tačan taj broj će značiti više vode u više kuća, to će značiti bolje snabdevanje strujom, rešavanje problema. Romi su naše komšije, prijateljei, rođaci, braća i sestre i zaslužuju isti kvalitet života kao bilo ko drugi ko živi u Srbiji. Mi ćemo na tome da radimo. Zahvalni smo Valjevu i predložićemo i GIZ – u i svim partnerima da nastavljaju da ulažu novac u Valjevo, zato što je način na koji se troši taj novac, vredno svakog utrošenog evra, a sve za bolji kvalitet Roma i Romkinja koji žive ovde, ali i svih drugih“, naglasila je ministarka Gordana Čomić.

Ivan Filipović

 

Direktor JKP „Vodovod“ Valjevo Ivan Filipović je istakao da je bilo mnogo problema u Gornjoj Grabovici sa vodosnabdevanjem, ali da je izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže problem rešen i što je najvažnije, obezbeđeno je redovno snabdevanje gradskom pijaćom vodom.
„Ovaj seoski vodovod smo primili 2018. godine na upravljanje i možemo slobodno reći da on nije bio adekvatan, da smo imali jako veliki broj dana sa nestašicama vode. To se značajno odrazilo na to da smo morali besplatno da dostavljamo cisterne sa zdravom pijaćom vodom, ali to nije način. Hvala Bogu, sada smo izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže obezbedili ovde redovno snabdevanje gradskom pijaćom vodom, tako da više neće biti problema kojih je do sada bilo“, rekao je Filipović.

Osnovni cilj projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije COVID-19 u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i imunizacije protiv COVID-19, kao i
tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije.

Sanela Bahtijarević

 

„Zadovoljstvo mi je da mogu da vas pozdravim u ime programa Nemačke razvojne saradnje i Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji. Još sa početkom pandemije Korona virusa, ali i inače teški stambeni i životni uslovi Roma širom Srbije su itekako bili dodatno otežani. Program je sproveden u sedam jedinica lokalne samouprave i nakog više od godinu dana, više od 520 porodica je po prvi put dobilo ispravnu pijaću vodu u svojim domovima. Danas, ovde u Gornjoj Grabovici, svedoci smo toga da posle više od 20 godina ovi ljudi u svojim domovima, imaju prvi put pijaću vodu“, zaključila je Sanela Bahtijarević.

Projekat je sproveden u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Partneri na realizaciji projekta bili su i udruženje Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X