април 25, 2024
Valjevo

MUP Srbije: Zabranjeni Evroprajd i litija

Podelite post:

Foto: Mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je zabranilo šetnju u okviru Evroprajda, koja je bila planirana za subotu, 17. septembra u Beogradu.

Kako stoji u saopštenju, ta odluka je donijeta na osnovu Zakona o javnom okupljanju.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, donijelo je rješenja da ne dozvoli šetnju učesnika ‘Evroprajd 2022’ kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji ‘antiglobalista’ u Beogradu u subotu, 17. septembra 2022. Nakon obavljene bezbjednosne procjene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbjednost učesnika obje šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbjednost drugih građana”, stoji u saopštenju.

“Imajući u vidu da, prema prijavama, obje šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije ‘Evroprajd 2022’ i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije ‘Evroprajd 2022’, procijenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu”, dodaje se u objavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X