април 16, 2024
Valjevo

Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću okupila veliki broj gradjana

Podelite post:

Foto: valjevo.rs

U selu Pričeviću  je održana Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja. Kvalitetna izložba ovaca, vrhunsko jagnjeće i praseće pečenje, gljivarsko-mesni gulaš, mnoštvo raznih izlagača tradicionalnih proizvoda, dobra atmosfera i velika posećenost, ukratko opisuju ovogodišnju manifestaciju u Pričeviću!

Stado Aleksandra Stanarevića iz Valjevske Kamenice je pobednik 15. Ovčarske izložbe održane u Pričeviću. Posle dve godine ova izložba okupila je ponovo hiljade ljudi, a pečenje nije bilo jeftino.

Dok su se stočari takmičili na sve strane okretali su se jagnjići na ražnju gde je broj učesnika dostizao 40. Jagnjeće pečenje prodavalo se po ceni od 2200 dinara za kilogram, dok je praseće pečenje imalo cenu od 1600 dinara .

Na tezgama poljoprivrednih gazdinstava bilo je svega, od meda, zimnice, raznih vrsta sireva  i domaćih radinosti. Posetioce po svemu sudeći, kako se mogao steći utisak, ponajviše je zanimalo pečenje. Kako posetioci ističu, „pečenje nije jeftino, prodaju i 2300 dinara za kilogram ali nije to ni  malo para s obzirom na plate.

Tradicionalnu manifestaciju u Pričeviću otvorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Čast je i zadovoljstvo biti danas u Pričeviću, selu koje je poznato po vrednim ljudima, dobrim domaćinima i naravno jagnjećem pečenju . Sve to čini još boljom ovu manifestaciju koja se sastoji iz dva dela, izložbe i takmičenju u pripremi jagnjećeg pečenja. Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, da unapredimo infrastrukturu, a naše stručne službe stoje na raspolaganju poljoprivrednicima. Ove godine grad je izdvojio 85 miliona iz budžeta za subvencije u poljoprivredi i cilj nam je da narednih godina tu cifru i povećavamo“, rekao je izmedju ostalog na otvaranju Gojković.

Izložbi je prisustvovao i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je rekao da država radi na tome da se pomogne ovčarstvo i mlečno govedarstvo.“Pogotovo u ovčarstvo koje je u ekspanziji zadnjih godina. Mi kao država činimo sve da se poljoprivrednicima olakša. Moram da kažem da je budžet za poljoprivredu Valjeva jedan od većih u Srbiji. I to je jako dobro. Moram da kažem i da će ministarstvo sledeće godine pomoći i samu organizaciju ove prelepe manifstacije“, rekao je Bogićević.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X