април 20, 2024
Valjevo

Divčibare će dobiti novi sadržaj za avanturiste – Raspisan tender za gradnju biciklističkog parka

Podelite post:

Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com )

Turistička organizacija Valjevo raspisala je tender za radove na izgradnji biciklističkog parka na Divčibarama.

Projektom koji je izradio Studio UMMU iz Valjeva predviđa se planinski biciklistički park na Crnom vrhu, koji ostavlja prostor za buduću nadogradnju.

Biciklistički planinski park sastojaće se od dva biciklistička spusa sa Crnog vrha i biciklističkog poligona za vežbe u podnožju.

Istaknuto je da se prilikom izvođenja radova i trasiranja biciklističkih staza šuma neće seći, a putanje biciklističkih staza moraju se prilagoditi postojećoj dinamici stabala i tako napraviti simbiozu sporta i prirode.

Takođe, projektom nije predviđena gradnja objekata, već se samo uređuje i prilagođava teren i postavljaju drveno-čelični mobilijari.

Biciklističi spustovi sa vrha planine su, kako je navedeno, projektovani za sve koji žele da se oprobaju u avanturističkom planinskom biciklizmu.

Širina biciklističkih spustova je 1m, a na delovima gde se postavljaju mobilijari širina staze je i do 2.5m.

Da bi se postigao maksimalni pad terena od 15 % biciklističkog spusta, staze su projektovane kao krivudave putanje koje se probijaju kroz postojeći teren i zaobilaze postojeća stabla drveća.

Ukupna dužina spustova iznosi 6km (obe staze po 3km), a biciklistički poligon za vežbu biće površine oko 500m2.

Pre samog korišćenja biciklističkog poligona, korisnik se na info tablama može upoznati sa pravilima korišćenja biciklističkih spustova i upozorenjima da na sopstvenu odgovornost koristi biciklistički poligon, kao i svim potrebnim
informacijama za bezbedno korišćenje.

U podnožju Crnog vrha, pored korita rečice Bela Kamenica, korisnik će moći da se oproba u svojim biciklističkim veštinama na poligonu za vežbu korisnika .

Poligon se sastoji od uskih putanja koje semeđusobno prepliću i na kojima se nalaze drveni mobilijari – prepreke, koje vožnju biciklom čine dinamičnom i
pripremaju učesnika za vožnju na spustovima kroz šumu. Unutar poligona nalaze se i odmorišta, koja su dizajnirana kako bi se korisnik zaštitio od vremenskih uslova i napravio pauzu.

Do početnog starta biciklističkih spustova stizaće se postojećom žičarom Crnog vrha, koja na svojim postojećim sedištima (svako drugo) ima prihvat za nošenje bicikla.

Na samom Crnom vrhu nalaziće se kružni startni poligon, koji je projektovan kao startna tačka oba biciklistička spusta.

Mobilijari su predviđeni za odlaganje bicikala. U planu je parking deblo sačinjeno od izbušenog debla u koji se postavljaju bicikli i biće postavljeno na dnu i na vrhu staze, odnosno startnom poligonu. Parking kačenje u vidu drvenih oblica se postavlja samo na dnu staze i predviđeno je za čićenje bicikala.

Cilj projekta je, kako se napominje, da Divčibare postanu centar za rekreaciju i centar za pripreme raznih sportskih društava, a takođe i razlog za ponovni dolazak turista na ovaj popularni planinski vrh na Maljenu.

Podseća se i da je Balneoklimatološki institut Srbije proglasio Divčibare za „klimatsko lečilište“, jer boravak na maljenskoj visoravni može povoljno delovati na osobe sa astmom i bronhitisom, neurovegetativnim poremećajima, kao i oporavak posle akutnih bolesti.

Tender je otvoren do 10. oktobra, o detaljima posla OVDE.

Izvor: eKapija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X