јул 16, 2024
Valjevo

Počinje imunizacija protiv gripa u ambulantama Doma zdravlja

Podelite post:

Foto: Arhiv

Od danas 29. septembra počinje imunizacija protiv sezonskog gripa, koja će se ove sezone sprovoditi radnim danima u ambulantama Doma zdravlja Valjevo. U ambulantama Novo naselje i Peti puk je planirano davanje vakcine građanima koji njima gravitiraju, dok je svi ostali sugrađani mogu primiti u ambulanti Doma penzionera.

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa će se obavljati od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, dok će imunizacija u ambulanti Peti puk krenuti od ponedeljka 3. oktobra, radnim danima od 7 do 14 časova.

U narednih par dana vakcine će biti distribuirane seoskim ambulantama i Divčibarama, a pacijentima će biti dostupne u danima kada ove ambulante rade.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

 Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X