јул 16, 2024
Valjevo

Doneti Plan kvaliteta vazduha u Valjevu zbog zaštite zdravlja građana, a ne radi forme

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva, zbog kršenja Uredbe o učešću javnosti u izradi određenih planova i programa u oblasti zaštite životne sredine.

Naime, Gradska uprava je 27. oktobra oglasila javni uvid na Nacrt Plana kvaliteta vazduha navodeći rok od 20 dana da građani dostave komentare, suprotno Uredbi o učešću javnosti koja nedvosmisleno propisuje da rok za javni uvid ne može biti kraći od 30 dana. Takođe, Uprava je ovu odluku objavila u nedeljnom listu, iako je prema istoj Uredbi dužna da to uradi u najmanje jednim dnevnim novinama.

“Planovi kvaliteta vazduha su složeni dokumenti i neophodno je javnosti ostaviti dovoljno vremena da se uključi u proces donošenja odluka, jer učešće građana nije pitanje forme već suštinsko pitanje. Ovo posebno treba imati u vidu budući da je reč o dokumentu koji će se primenjivati u narednih pet godina i ima izuzetan značaj za građane Valjeva, koji su godinama izloženi prekomerno zagađenom vazduhu”, navodi programski direktor RERI-ja Mirko Popović.

Planovi kvaliteta vazduha su preduslov za sistemsko rešavanje problema zagađenja vazduha, i svrha im je da propišu jasne mere koje su nadležni organi, lokalni i republički, dužni da sprovedu da bi se smanjilo zagađenje, a time smanjile posledice po ljudsko zdravlje. Vlast u Valjevu više od godinu dana nije usvojila Plan kvaliteta vazduha, niti je na prethodni dobila saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine. O važnosti dokumenta govori i podatak iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, urađen u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i IZJZS Batut, da je 18% prevremenih smrti u ovom gradu izazvano dugoročnim, prekomernim zagađenjem.

“Dok građani trpe posledice zagađenja vazduha, za nadležne organe i pojedince u gradskoj upravi nema sankcija jer više od godinu dana kasne sa usvajanjem Plana kvaliteta vazduha. Sledi javna rasprava, pa ćemo saznati koliko je lokalna samouprava spremna da sarađuje sa građanima koji su direktno pogođeni zagađenjem”, rekao je Đorđe Petković iz organizacije Lokalni odgovor, iz Valjeva. On objašnjava da u Planu nema analize učinka prethodnog plana, da on ne sadrži suštinske mere koje bi smanjile zagađenje, kao ni vremenski određene, merljive pokazatelje uspešnosti u ostvarivanju plana. “Dakle, sve one elemente koji bi zahtevali odgovornost određenih odeljenja ili pojedinaca u gradskoj upravi”, zaključuje Petković.

Organizacije okupljene u okviru inicijative “HITAN REZ – Rezolucija za zaštitu vazduha” najavljuju da će 10. novembra organizovati javne konsultacije u Valjevu, na kojima će zainteresovani građani moći da dobiju sve informacije o pravu učešća odnosno podnošenja primedbi, sugestija i komentara na Nacrt Plana kvaliteta vazduha, kako bi se u što većem broju uključili u definisanje ovog strateški važnog dokumenta za njihov grad.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X