април 24, 2024
Valjevo

Marš s Kolubare: Druga Kolubarska bitka

Podelite post:

Narodni pokret “Marš s Kolubare” organizuje danas, 16.novembra u Valjevu ekološku akciju pod nazivom „Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma“.

„Aktivisti pokreta će od 8 do 16 časova biti raspoređeni na pet lokacija u gradu, sa namerom da svoje sugrađane podrobnije informišu o štetnosti izgradnje rudnika litijuma i bora“, piše u saopštenju ove organizacije.

U okviru akcije biće postavljeni štandovi na pet lokacija u gradu: Gradski trg, Plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, Plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Univerzitet Singidunum) i pijaca u Kolubari 2.
Iz ovog pokerta podsećaju da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda, kojom je određena privremena mera zabrane primenjenih geoloških istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena.

Prema najavama organizatora, udruženja Marš sa Kolubare na skupovima Druga Kolubarska bitka u Valjevu učestvuju dr Dragana Đorđević, naučni savetnik; prof. dr Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu; Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije; Zvezdan Kalmar, Koalicija za održivo rudarstvo; Bojan Simišić, Eko straža.

Takođe, podsećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede tokom ove godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan donelo četiri rešenja o zabrani bušenja.

Rešenje je doneto, kako se navodi, zbog kršenja zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Marš sa Kolubare podseća i da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali više puta u poslednjih godinu dana.

Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, kako se podseća i hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.
„Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan i nezavisnih laboratorija potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka. Građani valjevskog kraja nastavljaju da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja“, kažu u organizaciji Marš s Kolubare.
Kako je ranije prenela Nova ekonomija, valjevski advokat koji se bavi ekološkim pravom, Sreten Đorđević, nedavno je izjavio kako kanadska kompanija Euro litijum krije podatke o svom rudniku litijuma i bora koji želi da otvori u blizini Valjeva.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X