мај 27, 2024
Valjevo

Održana 73. sednica Gradskog veća

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Na današnjoj 73. sednici Gradskog veća, razmatralo se o 23 tačke dnevnog reda, a kao prva tačka dnevnog reda je bila Odluka o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.
Odluku o budžetu za narednu godinu je obrazložio rukovodilac Odeljenja za finansije Željko Tabašević, koji je naglasio da je u periodu od 4. do 18. novembra sproveden postupak Javne rasprave Nacrta Odluke o budžetu za 2023. godinu, a nakon završetka, Komisija koja je imenovana od strane gradonačelnika za sprovođenje javne rasprave je sačinila izveštaj, na osnovu koga su izvršene određene korekcije na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta. Prema njegovim rečima, na prihodnoj strani budžeta, ukupna javna sredstva za narednu godinu su povećana za 40 miliona, tako da sada iznose iznose 4.680.233.000 dinara. Najveći deo prohoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 2.383.487.000 dinara. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, budžet je programski i troši se prema 17 predviđenih stavki.

„Stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, planiran je iznos od 12, 7 miliona; komunalne delatnosti 545, 6 miliona; lokalni ekonomski razvoj 103, 1 milion; razvoj turizma 59,8 miliona; poljoprivreda i ruralni razvoj 122,3 miliona; zaštita životne sredine 142 miliona; organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture 811, 1 milion; predškolsko vaspitanje 750, 6 miliona; osnovno obrazovanje 236,1 milion; srednje obrazovanje 10,3 ; socijalna i dečja zaštita 301, 4 miliona; zdravstvena zaštita 34,4 miliona; razvoj kulture 299,1 milion; razvoj sporta i omladine 297,6 miliona; opšte usluge lokalne samuoprave 775, 4 miliona; lokalna samouprava 55,8 i energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 58,1 milion dinara“, obrazložio je Tabašević.

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, dodao je da je budžet grada Valjeva za narednu godinu pre svega realan, da su ispoštovani predlozi svih budžetskih korisnika, kao i smernice Ministarstva finansija.

„U velikoj meri je ovo razvojni budžet, jer je predviđena realizacija velikog broja projekata, u cilju stvaranja što boljih uslova za život građana, ali je istovremeno i socijalni, jer je planirana pre svega finansijska podrška najosetljivijim kategorijama stanovništva“, rekao je gradonačelnik Gojković.

Članovi Gradskog veća prihvatili su Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji grada Valjeva.
Na teritoriji grada Valjeva, odlukom Skupštine grada Valjeva određeno je pet zona za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima grada, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajima u naselju. Prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama iznosi:

– Stanovi: prva zona, iznos je veći u odnosu na prošlu godinu za 1,83 %; druga zona, došlo je do povećanja tržišne cene za 3 %; treća zona, iznos je veći za 2,17 %. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti pa će osnovica na porez na imovinu biti kao i prethodne godine, odnosno od 2013. godine porez je ostao isti.

– Kuće: prva zona, došlo je do povećanja tržišne cene za 1,72 %; druga zona, povećanje tržišne cene za 3, 04 %; treća zona, povećanje cene za 1,35 %; četvrta zona, povećanje za 1,23 % i u petoj zoni, došlo je do povećanja tržišne cene za 1,56 %.

– Poslovni prostor: Kod poslovnog prostora kod fizičkih lica u prvoj zoni, došlo je do povećanja cene za 1,78 %. Kod pravnih lica će doći do povećanja poreza za 1,78 %. U drugoj zoni, kod fizičkih lica došlo je do povećanja cene poreza za 2,65 %. Kod pravnih lica će doći do povećanja za 2,65 %. U trećoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti. Porez ostaje isti kao i 2022. godine, dok će kod poslovnog prostora za pravna lica doći do povećanja cene za 3.46 %. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti.

– Garaže: Kod garaža je došlo do povećanja tržišne cene nepokretnosti u prvoj zoni za 1,27 %, ali će prilikom uvtrđivanja poreza na imovinu porez ostati isti, jer se umanjuje za 1 % po osnovu amortizacije. U drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj zoni nije bilo najmanje tri prometa neporektnosti pa porez ostaje isti.

– Građevinsko zemljište: Kod građevinskog zemljišta u prvoj zoni nije bilo prometa nepoktretnosti, pa se primenjuje ista osnova kao i prethodne godine, a u dugoj zoni je došlo do povećanja cene za 3,46 %. U trećoj je došlo do povećanja cene za 2,33 %, u četvrtoj za 0,74 %, dok u petoj nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti pa porez ostaje isti.

– Poljoprivredno zemljište – Kod poljoprivrednog zemljišta nije bilo prometa nepokretnosti za prve dve zone. U trećoj zoni došlo je do povećanja cene za 0,20 %, u četvrtoj za 3,67 %, u petoj za 2,35 %.
Šumsko zemljište: U prve četiri zone nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti, a u petoj zoni je utvrđena veća tržišna cena za 3, 07 %.

Takođe, utvrđena je odluka o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama.
Članovi Gradskog veća, prihvatili su Plan komunalne izgradnje i održavanja objekta komunalne infrastrukture grada Valjeva za 2023. godinu.

Za finansiranje izgradnje i održavanje objekata komunalne ifrastrukture, Planom komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne ifrastrukture za 2022.godinu, opredeljena su ukupna sredstva od 1.206.800.000 dinara, koja su obezbeđena Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.

– Rashodi za program 2 – Komunalna delatnost su planirani u iznosu od 323.300.000 dinara;

– Rashodi za Program 3 – Lokalni ekonomski razvoj, planirana su sredstva u iznosu od 83.100.000 dinara;

– Rashodi za program 4 – Razvoj turizma, planirana su sredstva u iznosu od 600.000 dinara;

– Rashodi za Program 6 – Zaštita životne sredine, planiran je iznos od 48.200.000 dinara;

– Rashodi za Program 7 – Putna infrastruktura su planirani u iznosu od 709.100.000 dinara, dok su rashodi za Program 14 – Razvoj sporta i omladine, planirana sredstva u iznosu od 42.500.000 dinara.

Utvrđen je Kadrovski plan za 2023. godinu u Gradskoj upravi Valjeva, Zajedničkom pravobranilaštvu grada Valjeva i opštine Osečina, Službi budžetske inspekcije i Službi interne revizije grada Valjeva.

Utvrđeno je rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja JKP „Polet“ za 2022. godinu, kao i saglasnost na izmene i dopune programa korišćenja subvencija istog preduzeća iz budžeta grada Valjeva za 2022. godinu.

Članovi Gradskog veća su prihvatili izveštaje o realizaciji programa poslovanja JKP – a „Polet“, „Vodovod“, „Toplana“, „Vidrak“ i JP za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hodrosistema Stubo – Rovni „Kolubara“ za period od 1.1.2022 – 30.9.2022. godine.
Takođe, utvrđeno je rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o usvajanju procene vrednosti kapitala i imovine JKP „Vidrak“.

Na današnjoj sednici Gradskog veća, na razmatranju se našlo i rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o određivanju cene snabdevanja krajnjih kupaca toplotnom energijom JKP „Toplana“.

Razlog za donošenje novih cena isporuke toplotne energije je povećanje ugovorene nabavne cene prirodnog komprimovanog gasa za grejnu sezonu 2022 / 2023. godinu od oko 48 % u odnosu na cene iz prethodne grejne sezone i značajno većih troškova za nabavku mazuta i električne energije. Povećanje cene za korisnike usluga koji cenu za isporučenu toplotnu energiju plaćaju po paušalu iznosi 26,5 %, kako za stambeni, tako i za poslovni prostor, dok za korisnike koji cenu plaćaju po potrošnji to povećanje iznosi 37 % za stambeni i poslovni prostor.

Prihvaćeno je rešenje o davanju salasnosti na statut Predškolske ustanove „Milica Nožica“. Takođe, prihvaćena je i Odluka o usklađivanju osnivačkog akta Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo.

Utvrđena je Odluka o određivanju namene objekta u Ulici Vojvode Mišića broj 21 u Valjevu i pristupanju rekonstrukciji i adaptaciji objekta. Grad Valjevo je upisan u listu neporetnosti kao nosilac javne svojine na poslovnoj zgradi u ovoj ulici, površine 172 m2, a s obzirom na to da je navedeni objekat prazan, isti se može koristiti za potrebe organa Grada – Gradsku kuću. Planiranom rekonstrukcijom i adaptacijom, pored prostorija za potrebe organa Grada, formirao bi se multifunkcionalni prostor, koji bi se koristio za protokolarne prijeme, sastanke na višem nivou, gradske svečanosti, različite kulturne, obrazovne i naučne i druge sadržaje, književne večeri, tribine, promocije i slične namene.

Prihvaćeno je rešenje o utvrđivanju prosečne cene zakupnine po satu za izdavanje fiskulturnih sala u osnovnim školama, koje su u svojini grada Valjeva.

 

 

Članovi Veća su razmatrali Odluku o dodeli bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za sprovođenje mera energetske sanacije, koji su podneli prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava domaćinstvima i stambenim zajednicama za energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova za 2022. godinu.

Utvrđeno je rešenje o obrazovanju Komisije za davanje na korišćenje javne i druge površine radi postavljanja kioska i balon hala sportske namene.

Prihvaćen je predlog Zaključka o prihvatanju informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti godišnjeg programa poslovanja javnih preduzeća, čiji je osnivač Grad Valjevo, za period od 1.1.2022. godine do 3.6.2022. godine.

Takođe, utvrđen je predlog Zaključka o načinu izmirenja neizmirenih obaveza ZU Apoteka „Valjevo“ Valjevo, a članovi Gradskog veća su kao poslednju tačku dnevnog reda razmatrali rešenje o dopuni Rešenja o određivanju poslovnog prostora političkim strankama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X