април 19, 2024
Valjevo

Kako da se prijavite za vantelesnu oplodnju, iz kojih zemalja sada stiže reproduktivni materijal?

Podelite post:

 

 

 

 

 

U Srbiji je od juče počelo prijavljivanje za vantelesnu oplodnju (VTO) reproduktivnim materijalom iz inostranstva koje u potpunosti finansira država. Pravo na ovu proceduru imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, ili da su same.

Prijava za ceo postupak vrši se preko portala e-Uprava, izjavila je juče direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

O trošku države biće omogućena ukupno tri pokušaja .

Do sada je, kaže Škodrićeva, prema programu uvoza i primene reproduktivnih ćelija iz inostranstva, država sklopila ugovore sa tri banke – jednom iz Španije i dve iz Danske.

– U pregovorima smo sa još dve banke, iz Španije i Češke. Mislimo da će do kraja godine i ti ugovori biti sklopljeni. U Srbiji postoji Banka reproduktivnih materijala, ali za tri i po godine koliko ona postoji donirano je samo pet uzoraka. I to spermatozoida, a nažalost nijedna jajna ćelija – kaže Škodrićeva.

Pravo na ovu proceduru o trošku države, kako ističe direktorka RFZO, imaju sve žene do 45 godina starosti, bilo da imaju partnera, pa neko od njih dvoje ne može da se ostvari kao roditelj, bilo da je reč o ženama koje nemaju partnera, ali žele da postanu majke.

– O trošku države biće omogućena ukupno tri pokušaja, tri stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i tri zamrzavanja embriona. Kada smo nedavno najavili da će u Srbiji biti omogućena ova procedura, već je u RFZO stiglo 300 prijava, od toga 10 odsto čine same žene, dok su 90 odsto parovi. Veoma je važno to što smo postupak VTO sa uvoznim materijalom omogućili u našoj zemlji s obzirom na to da sve više parova ima problem sa začećem. Ove godine za potpomognutu oplodnju prijavilo se 7.800 parova, što je za 1.200 više nego prošle godine! – navodi Radojević Škodrić.

Više beba

Ovaj postupak će omogućiti da se rodi više beba i da se poveća natalitet .

Ona dodaje da, bez obzira na to da li se prijavljuju o trošku države ili o sopstvenom trošku, potpuno su ravnopravni u postupku, nema čekanja. Za one koji ne apliciraju o trošku države biće omogućeno sve i u državnim i u privatnim klinikama.

Roditelji biraju kliniku

Celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra, a sve troškove će snositi država. Onima koji ne ispunjavaju kriterijume i sami žele da plate biće omogućen uvoz i obavljanje postupka u Srbiji.
Budući roditelji će i dalje moći da biraju u kojoj klinici žele da rade vantelesnu oplodnju, kao i iz koje banke će biti uvezen donirani materijal.

Veći natalitet

Ginekolog dr Mima Fazlagić kaže za Informer da je odluka države da omogući uvoz reproduktivnog materijala i da se vantelesna oplodnja obavlja besplatno odlična za sve žene i parove koji žele da imaju decu.
– Ovi postupci će omogućiti da se rodi više beba i da se poveća natalitet. I mi imamo Banku reproduktivnih materijala, ali ona nema još dovoljno onih koji bi dali svoje ćelije. Zbog toga smo se okrenuli inostranstvu i to je odličan potez. Da li će neko dati svoj reproduktivni materijal, lična je odluka. Takođe, to je i altruistička odluka – kaže Fazlagićeva

Sve pomoću aplikacije

Kako bi se olakšala procedura, preko e-Uprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve relevantne institucije. Za sada imamo jednu referentnu banku u Kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i referentna banka u „Narodnom frontu“ i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume.

– I Ministarstvo zdravlja i RFZO su preko te aplikacije uvezani, tako da sami korisnici ništa neće raditi, a preko aplikacije će u svakom momentu moći da vide u kom statusu se nalazi njihov zahtev – naglasila je Sanja Radojević Škodrić.

Na saglasnost će se čekati maksimalno pet dana, a celokupan uvoz će obavljati referentna laboratorija. Korisnicima preostaje da u klinici u kojoj rade vantelesnu oplodnju na odgovarajućem obrascu navedu svoju krvnu grupu, visinu, težinu… Budući roditelji će sami moći da biraju donora kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih.

Foto: Copyright profimedia

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X