мај 14, 2024
Valjevo

DANAS JE TUCINDAN! Običaji i verovanja

Podelite post:

 

 

 

 

Foto: Printskrin

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pre Badnjeg dana i najsvečanijeg praznika Božića.

Na Tucindan se priprema meso za božićnu pečenicu. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Tucindan, praznik pred Badnji dan, kada se priprema hrana za Božić.

U ovom periodu svi se raduju uz svečarsko blaženstvo koje počinje od Nikoljdana, oslanjajući se na Detince, Materice i Oce, sve do Božića.

Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, 7, 8. i 9. januara, ali se kao praznični dani računaju i današnji Tucindan i sutrašnji Badnji dan.

Na dva dana pre Božića je Tucindan za koji su vezani brojni običaji, pojedini očuvani još iz drevnih vremena običaja pripreme pečenice jer prase ili jagnje biva “tučeno” preko krupice soli. Na Tucindan muški članovi porodice pripremaju pečenicu, dok žene i devojke spremaju kuću i hranu za praznike. Među običajima je serviranje žita, suvih šljiva i oraha, nekada u drvenom situ, kao i prosejavanje brašna za kolače i božićnu česnicu.

Prema narodnom verovanju, na Tucindan ne valja decu tući, da ne bi bila nestašna i bolesna cele godine.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X