април 28, 2024
Valjevo

Danas plivanje za Časni krst

Podelite post:

 

 

Danas na reci Gradac biće održano tradicionalno „Plivanje za Časni Bogojavljenski Krst“ Manifestacija će otpočeti Svetom Arhijerejskom Liturgijom, koju će služiti Preosvećeni Episkop valjevski G. Isihije u Hramu Vaskrsenja Hristovog sa početkom u 8 i 30 časova.

Nakon liturgije predvidjeno je da u 10.30h ispred Hraa krene I litija ka reci Gradac gde će dok se plivači pripremaju u 11h bii održan kulturno umetnički program . Plivanje za ksrt praktično će početi u 11h .

Pravila plivanja za krsta ostaju ista , odnosno pliva se 33 metra u spomen na godine života Isusa Hrista.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin Božji. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X