мај 21, 2024
Valjevo

Aero Alarm: I protekle sedmice vazduh zagađen

Podelite post:

 

 

 

Foto: valjevonadlanu.rs

I protekle sedmicei vazduh ipak zagađen. Od početka godine ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica. U Valjevu počinje debata o čistom grejanju.

Protekle nedelje zabeležen blagi pad koncentracija zagađujućih čestica. Najviša srednja  dnevna koncentracija u četvrtak, 2.3.2023. suspendovane PM10 čestice 73,92 µg/m3.

Najviša  srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena takođe u četvrtak, 2.3. u vrednosti 68,28 µg/m3. U subotu, 4.3.2023. je zabeležena maksimalna satna koncentracija  u 20 časova u vrednosti od 157,46 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a u ponedeljak,  27.2.2023. u 23 časova vrednost od 145,42 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice. Vazduh u Valjevu bio je zagađen.

Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi  osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje. Na dan 6.3.2023. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta  vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od  početka 2023. godine zabeleženo ukupno 45 dana sa prekoračenjem dnevne granične  vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je premašen limit od 35 dana koliko  je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti. 

Uključi se. Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje  Lokalni odgovor će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i  Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti  kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski  sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja  energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha. 

Javni budžet. Moja stvar. Govoreći ekološkim aktivistima na edukaciji koja je krajem  februara održana u Paštriću, Marko Matić, kazao da građani Valjevo nisu u dovoljnoj meri  informisani niti dovoljno učestvuju u procesu pripreme budžeta. Kada je reč o javnoj raspravi  o budžetu, istakao je da poslednjih godina lokalne vlasti kasne za izvršavanjem budžetskog  kalendara i organizovanjem javne rasprave. „Postupak rebalansa budžeta odvija se bez  građana i bez javne rasprave“, primetio je Matić. Kada je reč o novcu namenjenom za  ekologiju, Matić ističe da se planiranje i realizacije budžetskog Programa 6. Zaštita životne  sredine Grada Valjeva u periodu 2015-2021. može oceniti najnižom ocenom „D“, polazeći  od međunarodnog PEFA standarda kojim se ocenjuje pouzdanost lokalnog budžeta.  Analizom dostupnih dokumenata koji se odnose na ovaj program kao i na budžetski fond  Grada Valjeva namenjen za zaštitu životne sredine, po rečima Matića, može se zaključiti da  izostaju očekivani rezultati, da su planiranje i relizacija rashoda slabi, te da građani nemaju  dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogli da ocene uspešnost trošenja javnog budžeta.  On je ukazao da izostaju obrazloženja odstupanja između onoga što je planirano i  realizovano u odluci o budžetu.

Lokalni odgovor 

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X