мај 26, 2024
Valjevo

Danas je Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe dečijeg rada

Podelite post:

 

 

 

Foto:vesti.rs

Danas se obeležava međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada, koji je obeležen prvi put 2002. godine, kako bi se skrenula pažnja na izuzetno velik broj dece u svetu koji su žrtve radne eksploatacije. Oko 132 miliona devojčica i dečaka u svetu izloženi su najgorim oblicima dečjeg rada, u uslovima koji su štetni i opasni po njih, a kao posledica toga svake godine čak 22.000 dece umre zbog nesreća na radu.

Iako Srbija ima zakone koji ne dozvoljavaju zapošljavanje dečaka i devojčica mlađih od 15 godina, fizički poslovi, prosjačenje ali i poslovi koji zadiru u kriminalitet, realnost su znatnog broja romske dece u našoj zemlji i to u najranijem uzrastu.

Prema podacima Međunarodne organizacije rada u svetu postoji 218 miliona dece koji su žrtve radne eksploatacije.

U Srbiji ne postoje precizni podaci o tome, ali se smatra da je prosjačenje najvidljiviji i najčešći oblik zloupotrebe dečjeg rada.

Nažalost i u Srbiji postoji problem trgovine decom i najgori oblici dečjeg rada. Deca su u Srbiji poslednjih godina prepoznata u eksploataciji u prostituciji, u prosjačenju, radi vršenja krivičnih dela, prinudni brakovi su takođe u pitanju – kaže Mitar Đurašković iz Uprave granične policije.

To je ipak samo pravna dimenzija suočavanja sa problemom radne eksploatacije dece koji ima znatno širi društveni kontekst.Ono što treba da nas zabrine je što je u Srbiji taj fenomen sve vidljiviji, a još uvek nemamo razrađene mehanizme za pružanje zaštite toj deci. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X