април 14, 2024
Valjevo

Kada se nazire prestanak padavina i kada nam stiže PRAVO LETO?

Podelite post:

 

 

 

Foto: Arhiv

Danas će preko nas premetati hladan front koji će usloviti dodatnu destabilzaciju atmosfere te će preovlađivati umereno do zanatno oblačno vreme uz česte grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za lokalne vremenske nepogode, posebno posle podne i rano uveče, piše Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za leto.

Gde će se ti sistemi tačno razvijati nije moguće predvideti ali će im generalna putanja biti severoistok-jugozapad. Vetar u okretanju na severni i severoistočni smer i u zoni pljuskova može biti olujan. Dnevni maksimum do +17 na severozapaadu Hrvatske do oko +27 na istoku Srbije.

Glavnina nestabilnosti se nad jugom i jugoistokom Srbije očekuje u toku noći i sutra do sredine dana kada bi ovde moglo biti veoma jakih pljuskova, dok bi se nad ostalim delom regiona sa prodorom svežije ali stabilnije vazdušne mase atmosfera smirivala bi nad većim delom regiona strua bilo promenljivo oblačno i uglavnom suvo ili uz ređi pljusak ali svežije u odnosu na protekle dane te bi se maksimum kretao od +14 do +18 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka. Nad sunčanijim delovima regiona oko +22 stepena Celzijusa – navodi Čubrilo.

Sredinom nedelje pretežno vedro ali relatvno sveže, posebno noću kada bi se minimumi uglavnom kretali od +6 do +13, a lokalno na visokom planinama i njihovim visoravnima bi moglo biti uslova i za prizeman mraz. Tokom dana postepeno toplije tako da bi se u sredu makismumi kretali od +19 do +26 stepeni Celzijusa. U drugom delu nedelje sledi novo pogoršanje koje će biti poseldica formiranja ciklona nad Meditrenaom.

To je za ovaj deo godine dosta netipična situacija ali nije nepoznata i u hladnijim i kišovitijim verzijama leta (kao na primer 2014.) dešavalo se u julu i avgustu, stoji u prognozi.

– Kako još ima oscilacija u snazi i tačnoj putanji tog ciklona procene akumulirane količine kiše dosta variraju ali trenutno je za očekivati da najveći deo Srbije, sever C.Gore, istok Hrvatske, istočna i verovatno središnja BiH od četvrtka do narednog ponedeljka akumuliraju od 45mm do 180mm taloga, štro su zaista vrlo visoke akumulacije. Najveći deo Jadrana i njegovo zaleđe bi osim na lokalnom novu uz jače nevreme ipak imali niže akumulacije, dok bi zapadni i severozaopadni deo regiona akumulirao do 20mm taloga ili manje – prognozira Čubrilo.

Tek za koji dan ćemo imati konačnu procenu akumulirane količine kiše ali za sada deluje da bi delovi regiona za koje trenutno stoji najava obilne kiše u opanosti od pojave izlivanje bujičnih tokova, odrona, naglog porasta manjih i umereno velikih rečnih tokova, pojave podrumskih voda i vode na njivama. Osim padavina tih dana bi ponovo bilo i relativno sveže uz maksimume od +13 do +20 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka, dok bi na sunčanijem zapadu bili oko +24 stepena Celzijusa.

– Stabilizacija i otopljenje se očekuju oko 21.06. i videćemo koliko će potrajati. Ima nekih najava da bi psole 24.06. usledilo i prvo konkretnije otopljenje uz duži niz toplih dana ali je vrlo upitno hoće li se to realizovati i kojo meri – piše meteorolog i dodaje:

Moje mišljenje je da će krajem juna do nas stići kakvo-takvo letnje vreme, neće više biti ovih neprekidnih dana kiše i pljuskova ali deluje da će leto 2023. baš kao što se u dugoročnoj prognozi i očekivalo imati neku blažu, promenljivu varijantu i kada do otopljenja i dođe ono se neće duže zadržavati.

Danas svakao vrlo nestabilno, od nedelje stabilizacija ali uz sveže vreme, dok je od 16.06. do 20.06. moguć period obilne kiše nad većim delom regiona, zaključuje Čubrilo.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X