јул 27, 2024
Valjevo

RHMZ: Vreme vrlo opasno! Uključen crveni meteoalarm

Podelite post:

 

U Srbiji danas toplo i vetrovito, ujutro i prepodne malo i umereno oblačno i u većini krajeva suvo, tek ponegde moguća je slaba, kratkotrajna kiša. Sredinom dana, posle podne i uveče jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature.

Vetar umeren i jak, južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama sa olujnim, a na jugu Banata povremeno i orkanskim udarima, posle podne i uveče u postepenom skretanju na zapadni i jugozapadni pravac, a krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura od 8 do 15, a najviša od 14 stepeni u Negotinskoj Krajini do 24 stepena u Podrinju i jugoistočnoj Srbiji.

RHMZ izdao je upozorenje na jak olujni vetar kao i na veliku količinu padavina.

Danas će duvati jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama (lokalno i preko 100 km/h), dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 – 70 km/h. Vetar će oslabiti krajem dana.

Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju danas sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10 – 20 mm). Više padavina će biti sutra na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, a lokalno i više).

U Valjevu toplo i vetrovito, ujutro i prepodne umereno oblačno i suvo. Posle podne jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar jak i olujni, južni i jugoistočni, posle podne u postepenom skretanju na zapadni i jugozapadni, a krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura oko 15, a najviša oko 21 stepen.

Foto: printskrin/hidmet.gov.rs

 Banat u crvenom

Zbog vetra u Banatu je na snazi crveni meteoalarm koji označava vrlo opasno vreme.

Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Treba slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Vreme narednih dana

Prema prognozi do 10. novembra, u subotu na severozapadu Srbije suvo uz delimično razvedravanje, a u ostalim krajevima oblačno s kišom i pljuskovima, koji će na jugu i istoku zemlje biti obilniji.

U nedelju ponovo vetrovito, jak, u južnom Banatu i planinskim predelima povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar, a prolazno naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom uslediće posle podne i uveče. Maksimalna temperatura u većini mesta od 16 do 21 stepen.

Nastavak promenljivog vremena i naredne sedmice od ponedeljka, 6. novembra.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X