јул 17, 2024
Valjevo

Vujović i Vučević posetili Valjevo, obišli rekonstruisanu kotlarnicu u kasarni u Valjevu

Podelite post:

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem rekonstruisanu kotlarnicu u kasarni Vojvoda Živojin Mišić.

Ta kasarna je prešla na sistem daljinskog grejanja, čime se značajno utiče na smanjenje aerozagađenja u Valjevu.

Rekonstruisana kotlarnica je danas puštena u probni rad, a ministarka Vujović je navela da je time ekološki neprihvatljiv energent, koji se koristio od 1979. godine, otišao u prošlost.

„Zahvaljujući brojnim projektima uspeli smo da podignemo svest građana o značaju zaštite životne sredine. U ovom okrugu se već izvode radovi i na najvažnijem ekološkom projektu, a to je izgradnja mogdernog sistema za upravljanje otpadom u selu Kalenić u opštini Ub, ka kojem će gravitirati i Valjevo. Kad završimo izgradnju regionalnog centra, otpad sa teritorije Valjeva će se voziti u Kalenić, čime se stiču uslovi da valjevska nesanitarna deponija postane prošlost. Sledeće godine krećemo u zatvaranje valjevske deponije po fazama, kako bi izgradnjom centra u Kaleniću kompletno rešili i problem ove deponije koja decenijama smeta građanima“, rekla je Vujović.

Ministar Vučević, tom prilikom, zahvalio je Ministarstvu zaštite životne sredine i gradu Valjevu na zajedničkom delovanju po pitanju uspešnog rešavanja grejanja kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu, u kojoj je razmešten Drugi centar za obuku Komande za obuku.

„Čestitam svima, Komandi za obuku, Vojsci Srbije i svima koji su zaposleni u ovoj kasarni i budući naraštajima, vojnicima koji će dolaziti na obuku u ovaj lep grad, lep okrug, lepu našu Srbiju, kao i gradu Valjevu, gde će imati daleko bolje uslove za korišćenje svih objekata u samoj kasarni. I to je najbolji primer kako možemo da lakše, brže i kvalitetnije rešavamo stvari kada imamo isti cilj, istu volju što bi trebalo da se podrazumeva, ali se nije podrazumevalo mnogo godina u prethodnom periodu – istakao je ministar Vučević.

Govoreći o značaju saradnje institucija na svim nivoima, ministar odbrane je posebno ukazao i na važnost projekta gasifikacije fabrike ‘Krušik’.

„I ono što bih dodao, a tiče se i Ministarstva odbrane i grada Valjeva, ali i pomoći i podrške Ministarstva za zaštitu životne sredine sa kojim zaista veoma dobro sarađujemo jeste gasifikacija fabrike ‘Krušik’ kao najvećeg aero zagađivača u Valjevu, a rekao bih i u ovom delu Kolubarskog okruga. To nas i te kako motiviše da zajedničkim snagama u narednom periodu, a govorim o kratkom vremenskom periodu koji je ispred nas, rešimo to pitanje jednom za svagda. To je prioritet i sa aspekta zaštite životne sredine, sa aspekta ekonomije, ali i prioritet i za Ministarstvo odbrane i za ‘Krušik’. Posebno je važno sa aspekta novih kapaciteta koje će „Krušik“ dobiti zahvaljujući podršci države da bi se novi proizvodni pogoni i nove proizvodne linije instalirale i implementirale u samoj fabrici i da bi i mi mogli da proizvodimo još modernije naoružanje i vojnu opremu, da bi rokovi bili kraći, cene tržišno konkurentnije – zato je neophodno da izvršimo gasifikaciju te fabrike“, naglasio je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine /Jovana Rošul

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X