април 29, 2024
Valjevo

Valjevo rešava višedecenijski problem aerozagađenja

Podelite post:

 

Uz podršku Vlade Republike Srbije, Valjevo je na pragu rešavanja višedecenijskog problema aerozagađenja.
Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ističe da je ponosan na činjenicu da je država stala iza Valjeva, što pokazuje ozbiljnost i države i grada Valjeva.

Dokaz za to je i zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske „Toplane“ i „Krušika“, što će umnogome doprineti rešavanju problema zagađenosti vazduha u našem gradu.

„Problem kvaliteta vazduha je globalni problem i naša zajednička briga. Shodno tome, gradsko rukovodstvo ne beži od problema, već se trudi da preduzima mere koje će obezbediti kvalitetniji vazduh u našem gradu.

Mnogo novca smo uložili u poslednje tri godine, od rekonstrukcije kotla u gradskoj „Toplani“, prelaska sa mazuta na komprimovani gas, preko proširenja toplovodne mreže i priključenja javnih ustanova, Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Urađena je kontejnerska gasna kotlarnica na komprimovani gas u Suvoborskoj ulici za potrebe grejanja Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog studija ”Trnavac”, Pošte i dve stambene zgrade.

Grad Valjevo je dobio 25.158.000 dinara za zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u okviru konkursa koje je sprovelo Ministarstvo zaštite životne sredine. Ovo je još jedan u nizu koraka koje je gradsko rukovodstvo, uz podršku Vlade Srbije, preduzelo na rešavanju problema aerozagađenja u Valjevu, ali i unapređenju života svih građana Valjeva.

Zahvalni smo Ministarstvu za zaštitu životne sredine i ministarki Ireni Vujović, što nam pomažu da sprovodimo mnogo važnih projekata koji se odnose na smanjenje zagađenja vazduha u našem gradu. Nama je značajno da ugasimo sve kotlarnice koje koriste fosilna goriva i da pređemo na ekološki prihvatljive energente.

Takođe, ugašene su kotlarnice na mazut u obdaništu i školi u Novom naselju.

Važno je da što više građana bude upoznato sa činjenicom da dajemo besplatne priključke i podstanice i potrebno je da se prijavi što veći broj ljudi. U narednom periodu ćemo uraditi treću kontejnersku kotlarnicu u Brđanima i time povezati OŠ „Milovan Glišić“ i vrtić.

Problem individualnih ložišta rešavamo i kroz subvencije za energetsku efikasnost. Do sada je subvencionisano oko 600 domaćinstava, ulagano je u šest osnovnih škola i četiri stambene zgrade. Ove godine smo dobili najviše sredstava od Ministarstva zaštite životne sredine. Naime, u cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara i uskoro će biti objavljen konkurs.

Blizu smo realizacije projekta da gas dođe do Valjeva, sada imamo i zaključak Vlade Republike Srbije da se gasovod produži do gradske „Toplane“ i „Krušika“. Suvišno je pričati koliko je važno što gas dolazi u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Republike Srbije i što će „Krušik“, kao jedan od najvećih individualnih zagađivača koristiti ekološki prihvatljiv energent u budućnosti.

Mnogo gradova u Srbiji muči ovaj problem. Mi smo se odlučili za rešavanje problema velikih kotlarnica i dobili smo ogromnu finansijsku podršku. Nastavljamo dalje, a sve sa ciljem da značajno smanjimo zagađenje vazduha u Valjevu”, poručio je gradonačelnik Gojković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X