септембар 20, 2024
Valjevo

Sutra je Mala Gospojina, rođenje Presvete Bogorodice, običaji i verovanja

Podelite post:

 

Veruje se da je ovaj dan veoma dobar da se održi venčanje!

Sutra slavimo Malu Gospojinu, rođenje Pesvete Bogorodice. Ovaj praznik spada u red najvećih crkvenih praznika, jer se proslavlja rođenje Bogomajke.

Joakim i Ana bili su roditelji Bogomajke. Dugo nisu mogli da imaju decu pa su molili Boga da im podari dete kao što je Avramu i Sari podario Isaka. Jednoga dana dok se Ana molila u voćnjaku pod drvetom lovora, javio joj se anđeo i saopštio joj da će ubrzo postati majka. Ubrzo je dobila ćerku kojoj je dala ime Marija što znači „visoka“ ili „gospodareća“.

Marija je već u trećoj godine odvedena u jerusalimski hram, a od sedme je živela uz bogosluženja, ručni rad, molitvu i čitanje Svetog pisma. Sa 15 godina dobila je vest da će roditi sina božijeg. Arhanđel Gavrilo javio joj se i doneo vest. Marija je Isusa odvela u crkvu po rođenju, trideset godina provela je u Nazaretu i pratila je Isusa na putu do raspeća. 

Posle njegovog vaznesenja, živela je još 24 godine. Provela ih je lečeći bolesne. Živela je u Jerusalimu, a kao što je primila vest o rođenju sina, tako joj je anđeo doneo vest i kada će se upokojiti. Danom njenog upokojenja smatra se 15. avgust kada se slavi Velika Gospojina. 

Narodni običaji za Malu Gospojinu

Na Malu Gospojinu, tradicionalno se priređuju i različite svečane manifestacije, uključujući kulturne događaje, koncerte, izložbe i proslave u crkvenim dvorištima. Vernici takođe donose darove i poklone crkvama, a posebno se posvećuje pažnja deci, kao što je običaj da se devojčicama daju posebni pokloni koji simbolizuju blagoslov i zaštitu Bogorodice.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, ovaj dan je označavao vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom zimskih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža. Pilići izlegnuti u ove dane, prema predanju, biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.

U  zapadnoj Srbiji i Šumadiji ovaj dan se smatra velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom na sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava. Ovaj dan je, prema verovanjima, pogodan i za održavanje svadbi i veridbi.

Foto:SPC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/valjevonadlanu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427